onsdag 24 augusti 2011

Vi besiktigar fordonen regelbundet sen 1965 för att öka säkerheten på vägarna. Med framgång. Det har visat sej att idag är förarna av fordonen den största faran i trafiken.

Så varför inte en allmän regelbunden besiktning/undersökning av alla mänskor, i offentlig regi till en låg avgift. Det bör gälla hela kroppen inklusive tänderna.

Undersökningen bör ske årligen upp till och med tonåren. Därefter vartannat år där födda udda år deltar i en hälsoundersökning udda år och födda jämna år deltar i en hälsoundersökning jämna år. Undersökningsperioden är födelsemånaden plus minus en månad. Om tiden inte passar bör undersökningen ske efter undersökningsperioden till en högre avgift.

Vinsten är att vi får kunskapen om ett allmänt hälsotillstånd som underlag för utvecklingen av vården och verksamheterna runt omkring. Man kan då också eventuellt relatera vissa åkommor till arv och miljö. Arvsfråga bör ske med stor respekt. Miljöfrågan bör lösas med en gång. Som föroreningar i vatten, luft, mark och mat samt i boende- och arbetsmiljö, …. En annan fördel är att försöka stävja missbruk och pröva lämpligheten som innehavare av förarbevis. Körkort är ingen rättighet utan en möjlighet. Hälsokontrollen bör vara en rättighet i stort men obligatorisk för innehavare av alla former av förarbevis.

Detta är ett mycket humant och ekonomiskt sätt att använde våra skattemedel.


Inga kommentarer: