fredag 8 mars 2013


Öppet hus i hönsagården
15:51-rörelsen (35 kvinnoorganisationer med statsbidrag) bildades 2012, för 2013 heter den 15:52-rörelsen, med krav på lön för hela arbetsdagen. 
Om arbetsdagen sträcker sej mellan 08 - 17 så ser sej kvinnorna bara behöva arbeta till 15:52 för att få samma timlön som männen. 
Kvinnorna ser sej arbeta gratis under en timme och åtta minuter per dag (om dom ska ha samma timlön som männen) då deras lön i snitt är ~14.1% lägre än männens. 

Arbetsdagen består av två delar, nödvändig arbetstid och merarbetstid.
Nödvändig arbetstid står för reproduktion av arbetskraften - det gäller allt från tiden vid födelsen till livets slut.
Merarbetstid är den tid som ger profit till ägarna av produktionsmedlen.
Att arbetsdagen är uppdelad i åtta timmar med timlön eller som månadslön är en fiktion. Det är den nödvändiga arbetstiden som är uppdelad. Det är den delen av arbetsdagen som ägarna av arbetskraften får betalt för. 
Den andra delen av arbetsdagen arbetar ägarna till arbetskraften gratis, merarbetstiden, annars så finns det ingen mening för ägarna till produktionsmedlen att driva verksamheten om det inte ger profit. 
Om ägarna till produktionsmedlen vill investera delar av profiten i produktionen eller förbruka profiten för egen del stå ägarna till produktionsmedlen fritt. 
Om produktionen sker i strikt offentlig regi så sker det till självkostnadspris. Där finns ingen merarbetstid eller profit. Där tas medlen för investering i produktionen ut via skattesedelen. 

Det finns i stort två käller till profit - råvaror och arbetskraft. Hur kapitalisterna tillgodoser sej dom ser vi dagligen och stundligen. Med kriser, krig, massmord, lögner, propaganda, förtryck, övergrepp, diskriminering, lagbrott, avtalsbrott, regelbrott, utslagning, stress, …, allt som betalar sej. 
Kapitalisterna är den del av mänskligheten som äger det omänskliga beteendet. Som känner njutning av att pina och plåga andra. 

Första steget i lösningen av orättvisorna och ojämlikheterna är sex timmars normalarbetsdag. 

Inga kommentarer: