tisdag 9 april 2013


Ingenting slår verksamheter i offentlig regi till självkostnadspris 
Efter att vårt elbehov har avregleras och gjorts om till en elmarknad, har det kommunala elverket ombildats till en del i en kommunkoncern och kostnaderna för elabonnenterna ökat rejält. I princip fördubblats. 
Helsingborgs Stads förvaltning AB (HSFAB) som är moderbolag i koncernen med dom rörelsedrivande bolagen AB Helsingborgshem, Helsingborgs Hamn AB, Helsingborgs Stadsteater, Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus AB, Helsingborgs Evenemang och Idrottspark AB och Öresundskraft AB (med fyra moderata samlingspartister, två sossar och en folkpartist i styrelse med medföljande arvoden och privilegier) - kommunen driver inga kommunala verksamheter längre, utan bara ansvarslösa aktiebolag - får en avkastning av Öresundskraft som ungefär motsvarar bolagskatten (~26% 2011). Med möjligheten att kvitta bort skatten till statskassan. Hälften stannar i koncernen och hälften betalas ut som likvida medel till kommunkassan.
Med andra ord kan halva avkastningskravet ses om en skatt för kommuninvånarna. En helt onödig utgift. Vi får ju inte mer elenergi för pengarna. Bara mer slösaktiga politiker och byråkrater. 
Eventuellt överskott ska inte delas ut som någon vinstdelning till anställda utan gå oavkortat tillbaka som återbäring till elabonnenterna. Med tanke på ”kundnöjdheten” borde vinstdelningsprogrammet upplösas med en gång. 
Det gäller att bygga ett vettigt och hållbart samhälle även inom elbehovet. 
Att avreglera, bolagisera och privatisera det allmänna (ett påbud enligt EU/EMU-eländet) är förkastligt och ses av många som rent kriminellt. Förskingringen av det offentliga borde vara åtalbart. 

Inga kommentarer: