onsdag 1 maj 2013


Sen den stora spekulationen 1990 - 94 (främst beroende på avskaffade reglering av kreditmarknaden 1985.11.21) med räntetopp på 500% och devalvering med 26% har produktionsöverskottet (producerar mer än vad vi konsumerar, vi lever under våra tillgångar) ökat markant. Summan av handelsnettot under 19 år har varit nästan lika mycket >3.000 miljarder:- som BNP för 2012 ~3.500 miljarder:-. Om vinsten ökar på lönernas och därmed konsumtionens bekostnad minskar intresset för investeringarna och ökar intresset för spekulation. Med varje spekulation följer en depression. En del av pengarna växlas till ”säkra” fordringar som stats- och bankobligationer. Pengar som skulle gå till lön går som lån (främst) i utlandet. Därmed gör en del av produktionsresultatet ingen nytta i landet. Det gynnar privata intressen i utlandet. Detta drabbar det offentliga hårt. 
EU/EMU-projektets gränslösa fyra ”friheter” - fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer innebär att nationell/delstatsproduktion ska ses som övernationell produktion inom EU/EMU-projektets murar. Så en delstats produktionsöverskott kan överföras av kapitalisterna till en annan delstat och bygga upp samhället där i kapitalisternas intresse. På den producerande delstatens bekostnad. Plutokrati. 
Kapitalisterna tar inget samhällsansvar som idioterna tror. Kapitalisternas primära mål är maximal profit, oberoende hur. Kapitalismen är destruktiv och parasitär. 
Så länge EU/EMU-projektet finns, finns EU/EMU-kriserna och EU/EMU-krigen.
Rika banker i en delstat (främst Tyskland) lånar ut pengar till andra delstater i EU/EMU-projektet för att kunna bygga ut sina infrastruktur, främst järnväg (som levereras från Tyskland). Sen när det är dags att betala av lånen finns det lika lite pengar att betala med i delstaten som innan lånen togs. Det enda som har ökat är priserna då tillgången på pengar har ökat. Men minskat i värde. Inflation. EU/EMU-projektet följer sin mall då allt rasar, att dom fattiga får betala för allt, igen. Med arbetslöshet, bostadslöshet, fredlöshet, laglöshet och total utslagning. Det finns ingen samtid och ingen framtid kvar. Kapitalismen är destruktiv och parasitär.

Inga kommentarer: