tisdag 6 januari 2015

Julamad

Koga den lättrögta och lättrimmade skinkan (nästan täckt med vann) i en (emaljerad) stegegryda (med lock) en timme per kilo med några (6-7) lagerbärsblad, en hackad gullög, några svartpipparkorn och ett par hackade vidlögsklyftor. Vänd skinkan i halvtid. Efter att skinkan är färdigkogad ta upp den och lägg den i en ugnspanna, sprätt upp nätet på köttsidan, ta av svålen, packa in den i nätet och knyd ihop, häng ud talgen till fåglarna på en lämplig gren udanför köksfönsteret. Blanda ett ägg, ett par madskedar grov senap och lite skorpmjöl i en stor kopp, rör ihop med en gaffel och sprid ud det på skinkan där svålen satt. In i ugnen en drygt kvart med drygt ett par hundra grader. 
Finstrimla vidkålen. Lägg ett par madskedar smör i stegegrydan och låt det få färg. Lägg sen på lite vidkål i försög att få färg på kålen. Det kan vara lite knivigt. Lägg sen lite kål i taget i försög att få färg på det hela. Häll i hälften av skinkespadet (+vann om det behövs, det ska inte täcka kålen). Låt det koga svagt under lock i ungefär en timme. Rör om några gånger. När den är färdig så häll upp kålen i ett tråg och låt den få rinna av innan den läggs i en lämplig skål. 
Repa grönkålen (drygt och tradigt). Koga den i grydan med resten av spadet (+vann om det behövs, det ska inte täcka kålen). Låt det koga svagt under lock i ungefär en timme. Rör om några gånger. När den är färdig så häll upp kålen i ett tråg och låt den få rinna av innan den läggs i en lämplig skål. 
Liksom med brunkålen ska den få rätt färg och vara mjug. 
Till ködbullarna används ungefär ett kilo fläskfärs, ett ägg, lagom med skorpmjöl, en kogt pära, en mindre finhackad gullög, lagom med grädde/mjölk, vidpippar och svartpippar, soja, ett par hackade vidlögsklyftor och lite av andra kryddor och/eller örter efter behag och smag. Blanda allt udom köttfärsen noga och låt det få stå och dra ett tag. Rör i färsen ordentligt. Rulla lagom stora ködbullar och låt det stega på lagom värme under lagom tid. 
Prinsakorvarna stegs på lagom värme under lagom tid. 
Lägg ett par madskedar smör i en gryda och låt det smälta. Häll i ett par deciliter vann, lägg i lide salt och ett par deciliter grödris. Låt det koga under lock med svag värme under ungefär drygt tio minuter. Rör i halvannan liter mjölk och några kanelbidar och låt det svälla under mycket svag värme under lock under ungefär tre kvart tills gröden är lagom fast. Man ska kunna ställa sleven udan att den ramlar. 
Till saftsås används ett par liter saft som får koga upp häll sen i ett par madskedar päremjöl som har rörts upp i lide vann fint under omrörning och låt det få koga upp igen. 
Sen så ett par bir, svagdricka och julamust till detta. 
Man kan äta grovbrö, julaost, leverpastej, leverkorv, sylta, röbedor och annat efter tycke och smag till. Det är helt fritt. 
Har man lagad tillräckligt med mad per person ska det räcka minst en uga. 
Den julefridsförstörande liberalismen är en irrlära 

Inga kommentarer: